In januari van dit jaar was het precies 30 jaar geleden dat ik mijn eerste stappen zette als bestuurder bij MKB-Limburg. Destijds heette het nog LOZO (Limburgse Organisatie van Zelfstandige Ondernemers), een naam die vanaf 1968 werd gebruikt, aanvankelijk naast de oudere benaming ‘de Roomsch Katholieke Limburgsche Middenstandsbond’, opgericht in 1913. De oorsprong van deze ondernemersorganisatie ligt in de sterke verzuiling van de Nederlandse samenleving in de vroege twintigste eeuw, waarin geloof een bepalende rol speelde in het maatschappelijke leven. Dit blijkt uit de oorspronkelijke benaming van de bond: ‘de Vereeniging Roomsch-Katholieke Limburgsche Middenstand, Bond van Roomsch-Katholieke Vereenigingen van den Handeldrijvenden en Industriëelen Middenstand in het Bisdom Roermond’. In 1938 werd de naam vereenvoudigd naar ‘Katholieke Limburgse Middenstandsbond’, een teken van de eerste moderniseringsgolf binnen de organisatie. Na de overgang naar LOZO in 1968 vond in 2004 een laatste naamswijziging plaats naar het huidige MKB-Limburg. Gedurende deze transities bleef de kernfunctie van de organisatie overeind: het ondersteunen en behartigen van de belangen van zelfstandige ondernemers in Limburg.
Lokale en regionale ondernemersverenigingen
Gedurende de twintigste eeuw kende bijna iedere stad of dorp in Limburg één of meerdere zelfstandige lokale ondernemersverenigingen. Deze verenigingen opereerden autonoom, met eigen statuten, een zelfstandig bestuur en een ledenadministratie. Velen van hen sloten zich aan bij grotere koepelorganisaties zoals de RKMB of later de LOZO, maar behielden hun eigen contributiesystemen en vergaderstructuren. Deze netwerken waren essentieel voor de vertegenwoordiging van ondernemersbelangen op lokaal niveau, variërend van vergunningen en reclamebeleid tot winkelopeningstijden en economische structuurversterking.
De groeiende behoefte aan politieke invloed
Met de schaalvergroting van het midden- en kleinbedrijf werd de roep om expertise en politieke invloed steeds luider. Waar ondernemersverenigingen aanvankelijk primair op lokaal niveau opereerden, ontstond er een toenemende vraag naar belangenbehartiging op provinciaal en landelijk niveau. Limburgse ondernemers kregen oog voor de kracht van collectieve lobby richting de provincie en Den Haag. Dit resulteerde in verdere professionalisering van de ondernemersverenigingen en hun samenwerkingsverbanden. Zo werd ik in 1994 gevraagd om als jonge ondernemer zitting te nemen in het bestuur van de Tegelse Ondernemers Vereniging (TOV), aangesloten bij de LOZO. Op 1 januari 1995 trad ik officieel toe tot het bestuur. Mijn eerste indrukken waren die van een wereld waarin ervaren bestuurders – gekleed in driedelige kostuums, gewapend met stapels documenten en luxe vulpennen – gestructureerd vergaderden over bedrijfsterreinen, centrumplannen, vergunningen, branchering en politieke lobby’s. De strategische belangen en de invloed van deze vergaderingen reikten verder dan ik me toen had kunnen voorstellen. Na de gemeentelijke herindeling op 01 januari 2001 begeleidde ik samen met ambtelijk secretaris Geert Thissen en voorzitter Hans Rutten de fusie tussen de TOV en LOZO-Venlo-Blerick, waaruit LOZO-Venlo-Blerick-Tegelen en later MKB-Venlo ontstond. Dit markeerde een verdere centralisatie en professionalisering van de ondernemersbelangenbehartiging in de regio.
Zie Foto van het bestuur in 2005;

1e rij zittend v.l.n.r. Geert Thissen, Maarten Sannen, Hans van Rijswijck. Bovenste rij staand v.l.n.r. Gerard Berden, Hans Rutten, Han Pasch, Wil Beerkens, Remco Brokken en Maarten Stoffels.
Technologische en economische ontwikkelingen in Limburg (1900-2025)
De afgelopen 125 jaar heeft Limburg een opmerkelijke economische en technologische transformatie doorgemaakt. Waar de economie in de vroege twintigste eeuw nog grotendeels agrarisch en ambachtelijk was, zorgde de industrialisatie vanaf de jaren 1920 en 1930 voor ingrijpende veranderingen in de regio. Noord-Limburg ontwikkelde zich steeds meer als een centrum voor logistiek, agrifood en maakindustrie, mede dankzij de strategische ligging en de groei van transportnetwerken. Met de opkomst van nieuwe industriële clusters, zoals de agrarische verwerkingsindustrie in Midden-Limburg en de mijnbouw in de jaren 1920 en 1930 in de regio Zuid-Limburg, stond Limburg in het hart van de tweede industriële revolutie, hetgeen zorgde voor een steeds grotere verscheidenheid aan bedrijvigheid en werkgelegenheid. In de tweede helft van de twintigste eeuw verschoof de economische focus verder naar innovatieve sectoren. De ontwikkeling van specialistische industriegebieden en supply chain hubs, met bijvoorbeeld smart farming, foodtech innovation en andere hoogwaardige productiebedrijven, droeg bij aan de diversificatie van de regionale economie. Daarnaast groeide de regio uit tot een belangrijk knooppunt voor handel en distributie, met Venlo als logistieke hotspot binnen Europa. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw hebben digitalisering en globalisering voor verdere transformaties gezorgd. De opkomst van e-commerce, automatisering en de groei van de dienstensector dwongen het Limburgse MKB zich voortdurend aan te passen aan een veranderende markt. Organisaties zoals MKB-Limburg speelden hierin een essentiële rol door kennisdeling, ondernemersondersteuning en belangenbehartiging, waardoor de regio kon blijven concurreren op nationaal en internationaal niveau.
Jonge ondernemende leiders, bestuurders in spé, de weg is vrij!
Voor de jonge generaties, ambitieuze ondernemers en bestuurders in spé: het is jullie tijd om het stokje over te nemen. Limburg heeft in de afgelopen 125 jaar een opmerkelijke economische en technologische transformatie doorgemaakt, en deze evolutie is nog lang niet voorbij. Jullie zijn de pioniers van morgen, die met frisse ideeën, digitale kennis en innovatieve inzichten de weg kunnen banen voor een nieuwe golf van vooruitgang. Wat is er nu nog mooier dan je in te mogen zetten voor de belangen van ondernemers in Limburg en daarmee de economische kracht van onze regio te vergroten?
Conclusie
Terugkijkend op de afgelopen 30 jaar als bestuurder binnen MKB-Limburg, valt op hoezeer de rol van ondernemersverenigingen is geëvolueerd. Waar zij ooit primair lokaal opereerden, is hun invloed inmiddels doorgedrongen tot provinciale, nationale en zelfs internationale netwerken. Zeg maar ‘van lokale held tot (inter)nationale speler’. De uitdagingen blijven groot, maar de geschiedenis laat zien dat Limburgse ondernemers en MKB-bestuurders over het aanpassingsvermogen en de veerkracht beschikken om deze met succes aan te gaan.
コメント